Openingsuren thuiswinkel: Voorlopig op afspraak

Eynderweg 36

Helchteren

België

3530

+32 (0) 496690792

Havermout spinazie pizza - Minipizza's

Havermout spinazie pizza

Voor 2 personen:

  • 100 gr (glutenvrije) havermout
  • 2 eieren of 2 flax eggs (2 eetlepels chiazaad en 6 eetlepels water)
  • 100 gr volle kwark of plantaardige yoghurt (b.v. Abbot Kinney's coco greek style) 
  • 100 gr verse spinazie of 100 gr mix van spinazie (b.v. 50gr) en broccoli (b.v. 50 gr) kan ook
  • 1 el oregano
  • 1/2 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • peper

Voor de topping:

  • 200 ml Dine's spaghetti saus of een andere tomatensaus/tomatenpuree naar keuze
  • eventueel verse groenten zoals paprika, tomaten, uien of wat je graag op je pizza hebt
  • kaas: mozzarella, feta, geraspte kaas of vegan kaas
  • verse rucola

Nodig: blender, keukenmachine/food processor, mengkom, bakplaat, bakpapier

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden (als je deeg bijna af is). Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Kies je voor de vegan versie, maak nu al je flat egg. Per ei dat je wil vervangen doe je 1 el chiazaad met 3 el water in een kommetje en mengt dit goed door. Laat zeker 5 minuten staan.

Maal de (glutenvrije) havermout in een blender of koffiemolentje tot fijn meel. Doe het havermeel in de mengkom en voeg hier de oregano, een snufje zout, wat peper en het bakpoeder (baking soda) aan toe. Meng goed door.

Doe de spinazie in de keukenmachine en hak heel fijn. Bij tijdgebrek of heb je geen verse spinazie kan je ook reeds gehakte spinazie uit de diepvries nemen (liefst biologisch en zonder toevoegingen). Laat deze dan wel enkele uren voor dat je eraan begint ontdooien en afhankelijk hoe fijn deze gehakt is kan je de ontdooide spinazie nog fijn hakken in de blender. Je kan ook iets minder spinazie gebruiken en een paar roosjes broccoli in de blender fijnhakken. Voeg de spinazie  (en eventueel broccoli) toe aan het havermeel en doe nu ook de kwark / vegan yoghurt in de kom.

Tik de eieren boven de mengkom of doe je flat egg in de kom en meng alle ingrediënten tot een glad beslag.

Gebruik je de vegan versie, kan het zijn, dat je beslag wat dik is. Voeg dan een klein beetje water of plantaardige melk (b.v. havermelk) of plantaardige room (b.v. haverroom) toe, maar zeker niet te veel, door te veel vocht toe te voegen zou de bodem niet vast genoeg kunnen worden tijdens het bakken. Het beslag mag wel wat dikker zijn, maar je moet het kunnen verdelen.

Verdeel het beslag voor de havermout spinazie pizza op het bakpapier door een grote eetlepel met het beslag te vullen en kleine hoopjes te maken. Gebruik de bolle kant van de lepel om van het hoopje een ronde minipizza te maken. Zorg ervoor dat de pizza overal even dik is, zo’n 0,3 cm. Ik maak er minipizza's van omdat ik dit handiger en leuker vind: je kan variëren per pizza met je beleg, ze worden beter gaar, het is gewoon handiger. Je kan natuurlijk ook gewoon 1 grote pizza maken door het volledige beslag op het bakpapier te gieten en met de bolle kant van de lepel te verdelen tot dat ze overal zo'n 0.3 cm dik is.

Schuif de pizza nu de voorverwarmde oven in en bak in 15 – 20 minuten gaar en ietsjes gebruind. Laat de oven aan staan.

Is de bodem van de pizza klaar, kan je die beleggen. Ik gebruik hiervoor altijd mijn spaghettisaus, als ik die kook zet ik altijd een portie of twee van ca. 200 ml apart in de diepvriezer. Deze haal ik de avond ervoor (of dezelfde ochtend) al eruit en laat in de frigo ontdooien. Doe op elke minipizza een hoopje saus en verdeel deze goed. Omdat mijn saus al veel groenten bevat, doe ik er meestal enkel een beetje vegan kaas erover. Je kan eventueel een klein beetje kruidenzout van Herbamare over de vegan kaas strooien. Natuurlijk kan je de pizza ook met jouw favoriete beleg verder afwerken, b.v. verse dungesneden ui, paprika, feta etc en dan de (vegan) kaas erop. Schuif de pizza dan weer een 15 minuten de oven in, zodat de kaas lekker kan smelten.

Als de pizza klaar is kan je nog wat rucola opdoen en smullen maar! 

minipizzajpg

Dit recept is het favoriete recept van mijn dochter (6 jaar) en viel tot nu toe bij iedereen in de smaak die hiervan mocht proeven.

Je kan deze pizza ook als gezonde hapjes aanbieden bij een feestje.

Afhankelijk hoe goed je voorbereid bent, duurt de voorbereiding tussen 15 en 30 minuten, plus een extra 30 à 45 minuten tot de pizza's klaar zijn.
Als je havermout al gemalen is, je saus klaar is en ook je spinazie (als ik een grote portie verse spinazie heb, hak ik deze fijn en zet het per 100gr in de diepvries, of je gebruikt de diepvries versie) ben je er niet zo lang mee bezig.