Openingsuren thuiswinkel: Voorlopig op afspraak

Eynderweg 36

Helchteren

België

3530

+32 (0) 496690792

Een ecologische levenstijl

Hoe eraan beginnen

Je wil graag op een milieuvriendelijke, duurzame, gezonde manier leven maar hebt geen idee hoe je eraan kunt 'beginnen'?

No worries en no pressure! Wees je er vooral van bewust: alle beetjes helpen.
Je heel huishouden overhoop gooien en alles wat niet gezond, duurzaam of ecologisch is weggooien is zeker niet de boodschap - en zou ook weer niet duurzaam en ecologisch zijn ;-)
Gewoon opgebruiken wat je reeds hebt en erop letten wat je nieuw aankoopt.

Laat ons beginnen met de wekelijkse boodschappen

Probeer eraan te denken, om een herbruikbare tas/box en netjes voor de groenten/fruit mee te nemen als je gaat winkelen. De supermarkten slagen erin, heel veel in plastiek te verpakken. Heb je de keuze tussen voorverpakt fruit/groenten of losse, neem dan losse groenten/fruit en gebruik je netje hiervoor. Ook als je de keuze van bio hebt, kies je best voor bio producten. Ik ben over het thema bio een interessant artikel tegen gekomen (ja, er zijn er zo veel...) dat ik de moeite vind om hier te delen, omdat er ook heel wat uitleg over bio erin staat: 'Vijf grote misverstanden over bio'. Ik koop persoonlijk enkel bio groenten en fruit, omdat ik geen bespoten voeding (meer) wil eten en dit ook milieuvriendelijker is.
In de gewone supermarkt is er vaak een beperkt aantal aan biologische producten en heb je veel voorverpakt, dus ook veel afval. Daarom ga ik vaak, graag en naar mogelijkheid naar de biowinkel.
Zoals in bovenstaand artikel gezegd, vind je daar enkel bio producten en zijn groenten en fruit niet in plastiek verpakt zoals in veel supermarkten. Maar ook daar is het soms een uitdaging 'all the way' te gaan. Volledig zonder plastieken verpakking lukt me niet vaak. Dan zou je al naar een zero waste of verpakkingsvrije winkel moeten gaan, waar alles in bulk aangeboden word en je gewoon je eigen potjes/verpakking meeneemt. Op mijn zoektocht ben ik ook hier op een geweldige site tegen gekomen, klik hier. Je vind er onder ander een kaart met winkels terug, die producten in bulk verkopen of waar je je eigen verpakking kan meebrengen en sowieso heel wat winkels die duurzame en ook bio producten aanbieden.

Mijn favoriete biowinkel voor verse producten (vooral groenten, fruit) is de Bioplaza in Pelt. Haarverf, advies en supplementen haal ik in De Vrije Natuur in Houthalen, waar ze o.a. ook glutenvrij en bio brood aanbieden. Zero waste kan je winkelen in de Prana Bio Bulk in Heusden Zolder. Ik koop helemaal niet meer vaak vlees, maar als ik dat doe, moet het biologisch vlees zijn, dan ga ik graag naar de Bioplanet in Hasselt waar ze veel keuze hebben. Ik vind het ok, om af en toe vlees te eten (geen varkensvlees, liefst runds), als de beesten een fatsoenlijk leven hadden, goed zijn gevoerd en veel buiten hebben gezeten. Geen vlees dus van vee wat op een afschuwelijke manier gehouden word en nog nooit het zonlicht of en vers sprietje gras gezien heeft. Ik heb gelezen, dat je de negatieve adrenaline van deze beesten ook mee binnenkrijgt als je hun vlees eet. 

Heb je er trouwens al eens aan gedacht, als je naar de frituur gaat, je eigen potjes en bestek mee te nemen, waar ze de frieten, het vlees etc erin kunnen doen ipv al dat plastiek te gebruiken? Of ga je naar een foodtruck festival / markt waar je eten van een kraam gaat halen - pak je eigen bestek mee. Of je gaat uit eten, maar er zal toch weer iets over blijven wat je mee naar huis wil nemen - pak een potje en eventueel een zakje mee waar ze het overgebleven eten in kunnen doen...

Wat ook belangrijk is tijdens je inkopen: kijk op de ingrediëntenlijst van elk product en check wat erin zit. Hier vind je alle ingrediënten die het product bevat. Voor velen lijkt dit chinees plus er staat meestal niet aangegeven, hoeveel van welk ingrediënt exact in het product zit. Maar er zijn 2 'regels' die je kan toepassen: de ingrediënten staan in volgorde, dus het ingrediënt wat het meest in het product zit, staat als eerste, wat het minst erin zit staat als laatste. En: als er te veel ingrediënten in het product zitten, laat het beter staan. Dit wijst er namelijk op, dat het product hard bewerkt is en veel stoffen bevat die je eigenlijk liever niet kan of wil binnenkrijgen. Hoe minder ingrediënten in een product zitten, hoe natuurlijker het is - en dus beter voor je.
Er zijn een paar ingrediënten die je beter kan vermijden, omdat ze echt niet goed zijn voor je gezondheid of sterker nog je gezondheid negatief kunnen beïnvloeden: aspartaam, smaakversterker (MSG, E361) en suiker.
De zoetstof aspartaam vernietigd stilletjes ons zenuwstelsel, heeft ook heel wat schuilnamen en bevind zich in meer producten dan je zou verwachten - zoals in kauwgom, kindervitaminen, medicijnen zoals pijnstillers, alle light producten - om maar een paar voor mij toch schokkende voorbeelden te noemen. Een uitgebreidere uitleg en heel wat producten waar aspartaam inzitten staan in mijn blogbericht 'Ingrediënten die je beter kan vermijden'.
Smaakversterkers of MSG (E361) hebben ook een negatieve invloed op onze gezondheid en worden door de food industrie vaak verstopt mits heel wat schuilnamen in ook heel wat producten, b.v. bereide producten zoals soepen en sauzen, chips met een smaakje (dus geen naturel/zout) en bouillonblokjes. Wat de gevolgen hiervan zijn en meer uitleg vind je in mijn blogbericht 'Ingrediënten die je beter kan vermijden'.
Suiker zit in heel veel (je kan zelf zeggen in bijna alle) producten die we dagdagelijks consumeren, vaak zonder het te beseffen, en alsof dit niet moeilijk genoeg is als je minder suiker wil consumeren, heeft suiker ook nog enorm veel schuilnamen om suikerrijke producten onschuldig te laten lijken. Voor alle duidelijkheid: ik spreek hier van geraffineerde (witte) suiker die schadelijk voor onze gezondheid is, niet over de natuurlijke suikers, die in b.v. fruit zitten en die ons lichaam weer wel nodig heeft. Zo heel eenvoudig is het dus niet maar zeker perfect mogelijk als je beetje weet hoe of wat. Graag wil ik je hierbij helpen en geef meer info over geraffineerde en natuurlijke suikers, schuilnamen en aangeraden hoeveelheden in mijn blogbericht 'Ingrediënten die je beter kan vermijden'.

Plastiekvrij door het leven

Eerlijk gezegd, heb ik de inhoud van mijn kasten drastisch aangepakt en de meeste plastieken potjes/bewaardoosjes gewoon weggedaan. Ik besefte, dat de kwaliteit gewoon niet goed genoeg was om eten/drinken in te bewaren of wou het risico niet nemen. Plastiek kan schadelijke stoffen bevatten en aan levensmiddelen die ermee in contact komen afgeven, vooral bij niet correct gebruik - denk aan waterflessen, bewaarpotjes, boterhamdozen, drinkflessen. Het is belangrijk te bekijken, om welk plastiek het gaat, er bestaan veiligere (bij 'goed' gebruik) en minder veiligere varianten. Elke plastieken verpakking bevat een code  welke informatie geeft, klik hier voor meer uitleg hierover.
Meer uitleg waarom je plastiek beter kan vermijden, vind je b.v. hier

Het is dus niet enkel ecologischer en duurzamer hier op een goede kwaliteit te letten / het gebruik van plastiek te beperken of vermijden, maar ook beter voor de gezondheid.

Hier enkele tip's hoe je voor plastiekvrij kunt gaan:
- gebruik - en vooral hergebruik -  stoffen boodschappentassen van jute, bamboe of katoen en stoffen zakjes/netjes voor groenten en fruit
- gebruik een boterhamdoos* / lunchbox* of een wasbaar boterhamzakje ipv telkens een plastieken boterhamzakje of aluminiumpapier
- er zijn verschillende alternatieven voor aluminiumpapier (naast de bewaardoosjes), b.v. folie van bijenwas/papier of je kan een Food Hugger gebruiken
- gebruik een drinkbeker*/ schoolbeker*/ drinkfles* / babyflesje* ipv telkens plastieken wegwerp (water)flesjes (mijn persoonlijke favoriet zijn die van Klean Kanteen)
- je kan je drinkflessen/bekers* met kraantjeswater vullen of grote glazen flessen met water aankopen (twijfel je over de kwaliteit van je kraantjeswater, maak een ph test, kijk dat het water niet door oude koperen leidingen loopt, of maak gebruik van een waterfilter).
TIP: Let bij het kiezen van water op de ph-waarde. Deze zou minstens ph 7 moeten zijn of liefst hoger, anders drink je 'zuur' water wat niet goed is voor de zuurte/base balans in je lichaam (het meest gedronken water in België, Spa, heeft b.v. een ph waarde van 6). We zouden zelf meer alkalische als zure producten consumeren, maar in de realiteit krijgen we meestal veel meer 'zure' levensmiddelen binnen dan alkalische, waardoor dit in disbalans zit (en b.v. ziekten als kanker makkelijker kunnen ontstaan). Op zoek naar een tabel waar je de zuurtegraad van levensmiddelen kan zien en meer uitleg hierover, ben ik er verschillende sites tegengekomen, soms met uiteenlopende resultaten, zoals deze, deze en deze.
- ben je koffie to go fan: pak je eigen thermische koffiebeker* mee ipv telkens een koffie to go beker te gebruiken (met plastieken deksel)
- gebruik bakjes en schalen van veilige materialen zoals RVS en glas om eten in te bewaren / in te vriezen (invriezen van eten doe je gemakkelijk en veilig in lekdichte glazen bakken of een Stasher Bag diepvrieszakje) 

- bereid je eten in pannen zonder schadelijke stoffen (zoals Teflon/PFOA in anti-aanbakpannen), gebruik fijne pannen van plaatstaal met natuurlijke antiaanbaklaag en emaillen pannen  
- wissel plastieken rietjes met herbruikbare (rvs of bamboe) rietjes in (kan je met een speciale borstel schoon maken) of als het echt wegwerp moet zijn gebruik dan natuurlijke rietjes  

- luiers: je kan wasbare luiers gebruiken of tenminste ecologische wegwerpluiers kopen, die geen chemische stoffen zoals vaak de gewone luiers bevatten
- maandverband/inlegkruisjes: ook hier bestaat een wasbare variant, zie je dit niet zitten is er ook de biologische wegwerp variant zonder giftige stoffen (van inlegkruisjes, biologische tampons en maandverband) of de menstruatiecup
- tandenborstel: deze bestaan ook uit plastiek, maar je hebt er b.v. de bamboe variante voor gewone tandenborstels maar ook voor elektrische tandenborstels bestaan er betere varianten
- vuile was: hier heb ik het nu enkel over de verpakking van wasmiddel en wasverzachters, wat vaak in grote plastiekflessen zit waarmee je veel afval produceert, over de inhoud spreek ik in het volgend puntje. Er zijn geweldige alternatieven voor de grote flessen of pods die ook in een plastieken bakje zitten, zoals wasnoten van Seepje, en wasei (b.v. het Eco Egg uit rubber), je kan wasmiddel ook zelf maken en in glazen flessen bewaren.
-  afwas: laat die plastieken sponsjes aub staan, die bevatten niet enkel chemische stoffen maar ook microplastic wat in het grondwater terecht komt. Als alternatief kan je ecologische wasbare sponsjes gebruiken of afwasdoekjes uit eco vriendelijk materiaal. Plus: ipv afwasmiddel in plastieken wegwerpflessen te kopen, maak het gemakkelijk zelf en vul het in een herbruikbare fles of koop gewoon het home made afwasmiddel in mijn winkel.  

-  het zelfde geldt voor alle verzorgings-/huishoudelijke producten zoals shampoo, bodywash, tandpasta, handzeep, wc reiniger, vaatwastabs, reinigers, luchtverfrissers etc. die meestal in plastieken verpakkingen aangekocht worden. Maar ook hier heb je alternatieven, zoals b.v. glazen flessen/potten, kartonnen/papieren verpakking & refill (in het volgend puntje heb ik het hier uitgebreider over). Je kan een aantal geselecteerde verzorgings- en poetsproducten, deels zelf homemade in mijn winkel  kopen.
- let ook heel goed op de kwaliteit van het speelgoed van je kind(eren). Deze vallen vaak onder code 6 = schadelijk. Een alternatief kan b.v. houten speelgoed zijn.
- vermijd levensmiddelen in blik en kies voor vers, er zijn veel theorieën van schadelijke stoffen in blik/conserven
- kijk voor alternatieve verpakking van het product. Soms is het zelfde product ook ipv een plastieken verpakking in een papieren/kartonnen verpakking te verkrijgen. In de supermarkt zal dit niet vaak het geval zijn, je zou naar een bio winkel kunnen gaan om al de plastieken verpakking van groenten en fruit te vermijden of idealiter naar een verpakkingsvrije winkel waar alle producten in bulk aangeboden worden en je je eigen potjes* meebrengt.
- bereid het zelf... dit vraagt natuurlijk heel wat tijd en moeite maar zo af en toe is dat toch geweldig en kan een leuk moment met je kind(eren), partner of vriend(in) zijn... ik denk aan koekjes, snoep, gebakjes, pannenkoeken, ijs, pizza... binnenkort ga je onder 'recepten' heel wat input krijgen

*Let hier uiteraard op de kwaliteit, producten moeten vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, zware metalen, hormoonverstorende stoffen en weekmakers zijn. Materialen die hiervoor het meest geschikt zijn: RVS, glas, hout, bamboe, silicone, biologisch katoen en plantaardige materialen (zoals suikerriet). RVS en glas nemen geen geurtjes en smaakjes op, zijn eenvoudig schoon te maken en 100% veilig.


In de toekomst zal je een selectie van deze producten in mijn winkel terugvinden waar je dan zeker kan zijn dat deze vrij van schadelijke stoffen zijn.

Je ziet, dat je er dus heel wat kan doen, om plastiek tegen te gaan, ook soms maar kleine dingen.
Je kiest zelf wat voor jou werkt en mogelijk is, ik verval in herhaling: alle beetjes helpen.

Gebruik producten die zowel goed zijn voor je eigen gezondheid als ook voor de natuur

Dit staat natuurlijk ook in samenhang met plastiekvrij.

- geen microplastics zoals in tandpasta, poetsproducten, wasmiddel etc.
- verzorgingsproducten zoals zeep, shampoo, cremes 
- schoonheidsproducten zoals haarverf, nagellak, schmink
- poets- en huishoudelijke producten zoals wc reiniger, vaatwasmiddel, afwasmiddel, reinigers, luchtverfrissers, wasmiddel  

Wat met je kleren?

Ja, ook hier heb je een keuze. Een keuze met een gigantische impact zelf. 

Hierover heb ik al in mijn blogbericht The natural me, the best version of myself geschreven.
Ik persoonlijk kan er gewoon niet mee leven, om de mensenhandel in bepaalde landen te ondersteunen door goedkope kleren of in bepaalde kledingzaken te shoppen. Dit is een feit, waar de meeste mensen hun ogen gewoon voor sluiten of ontallige excuses voor hebben, maar dit is steeds je eigen keuze.
Ik heb een bewuste keuze gemaakt en deze voelt ontzettend goed, want:
- ik steun de mensenhandel en mensonwaardige omstandigheden niet
- ik bespaar de natuur door voor een duurzame grondstof te kiezen
- er zijn geen chemicaliën of giftige stoffen op duurzame (bamboo)kleding, wat vaak het geval is bij de fast fashion kleren
- ik geniet van alle voordelen voor mijn huid: lekker zachte stof, goede kwaliteit, fris in de zomer en warm in de winter, van nature hypo-allergeen en anti-bacteriologisch, je zweet minder of bijna niet

In en rond je huis

Er zijn kleinere maar ook grote dingen die je kan doen.

Hier alvast een paar ideetjes:
- groene stroomleverancier die echt groene stroom aanbiedt

- probeer zoveel mogelijk zelfverzorgend te zijn: watertonnen (vang regenwater op, waarmee je je plantjes kunt wateren), moestuintje: kweek je eigen groenten en fruit, gebruik van zonne energie door solaarlampen, eventueel zonnepanelen 

- koop tweedehands: moet het echt 'nieuw' zijn, plus geef dingen door die je zelf niet meer gebruikt

- keuze van je bank: als je belegt, in wat word er investeert?

- carpool/openbaar vervoer/gebruik je fiets of skates en probeer je auto zo veel mogelijk te laten staan

Last but not least: je mindset

Je bent, wat je denkt. Je doet, wat je denkt. Er gebeurt, wat je denkt. Het zit allemaal tussen ons oren. Laat ons dus ons uiterste best doen enkel positief te denken, in ons te geloven... dat is al een mooi begin, ook op de weg naar een ecologische, gezonde levensstiel.
Twijfel niet als je iets echt wil, ga ervoor. Doe wat je gelukkig maakt, wat goed voelt, wat je energie geeft. Wees zoals je jezelf het liefste ziet, behandel de anderen zoals je zelf ook behandelt zou willen worden (dit geldt ook wel voor dieren en de natuur). Omring jezelf met positieve personen/dingen, geef negatieve personen/dingen of wat je veel energie rooft geen plaats in je leven. Probeer niet te oordelen en geef niets om oordelen van anderen. Vergelijk je niet met anderen/wat anderen doen. Hou van jezelf! Ben je niet tevreden met wat uit je 'geworden' is of met wie je momenteel bent - werk eraan, vind jezelf terug. Blijf niet in zelfmedelijden hangen en wijs met de vinger op anderen. Je hebt je leven in eigen handen. Wees eerlijk tegen jezelf. Is het moeilijk allen, zoek dan hulp. Er zijn er heel wat geweldige life coaches of andere gespecialiseerde personen die je kunnen helpen jezelf terug te vinden. Je vrienden zijn er ook altijd voor je. Zet jezelf op de eerste plaats. Jij bent het waard en je verdient enkel het beste! Geen chemie, geen giftige stoffen/ingrediënten, geen schadelijke materialen, maar enkel het beste wat onze natuur te bieden heeft.
Ja, natuurlijk ga JIJ een verschil maken, zoals alles en iedereen. Natuurlijk ga jij voor een mooiere wereld bijdragen. Natuurlijk kan je alles bereiken wat je ook maar wil, als je er zelf in geloofd, als je in jou geloofd.

Wat ik met mindset ook mee bedoel: het is een keuze die je maakt. Bijvoorbeeld: voor velen is de prijs een valkuil. En ook de status/het sociale gegeven/de groepsdwang. Plus worden we enorm beïnvloed door de media, wat 'hoort' wat 'moet' en wat de 'status' is. Daarom mindset: of je gaat ervoor, of niet. Jouw keuze. En ja, op het moment van aankoop ben je meer geld kwijt, maar op langer termijn gezien en alle aspecten bekeken (o.a. kwaliteit, invloed op je gezondheid en het milieu, duurzaamheid) eigenlijk ook weer niet. Kies je er b.v. voor dat super goedkope kledingstuk te kopen (wat waarschijnlijk maar 1 seizoen meegaat, in een sweatshop gemaakt is, chemische stoffen bevat), omdat het gewoon zo goedkoop is en je op je centjes moet letten of ga je voor duurzaam en spaart je centjes liever om één 'goed' kledingstuk te kopen waar je heel lang plezier aan hebt en bent je ervan bewust dat een paar goede kledingstukken ook voldoende zijn ipv veel goedkope. Laat je je kind 'eentjes vangen' op de kermis, omdat elk kindje het toch mag en dit gewoon een 'must' is, wetende dat je de grootste prol gaat krijgen die binnen de kortste keer kapot gaat of leg je je kind uit waarom je dat liever niet wil en leert ie daarmee niet enkel en belangrijk lesje (wat anderen doen/denken is niet belangrijk, bewustmaken dat dit prol is, verantwoordelijkheid nemen voor het milieu en de eigen gezondheid + bewuste keuzes maken) maar je hebt ook weer afval bespaard en vermeden dat je kindje in aanraking met echt schadelijk plastiek komt.

Jij kan het, ik kan het, samen kunnen we het...
En bij deze zijn voor mij al verschillende dromen uitgekomen, jij bent dit aan het lezen en ik heb dit mogen schrijven en delen met iedereen die erin geïnteresseerd is op mijn eigen website :-)... Nu jij...