Openingsuren thuiswinkel: Voorlopig op afspraak

Eynderweg 36

Helchteren

België

3530

+32 (0) 496690792

The natural me, the best version of myself

Natuurlijk voelt gewoon zo ontzettend goed. 
Ik ben nooit een echte shopping queen geweest, maar sinds ik me bewust ben, wat achter de grote ketens gelijk H&M, Primark & co staat, ga ik er echt geen kleren meer kopen. Ook al is de verleiding soms groot (het is gewoon enorm betaalbaar een mooi -meestal toch- en er zijn veel winkels) kon ik flink weerstaan. Wat iedereen wel kan toegeven: de kwaliteit is niet geweldig en super lang gaan de kleren niet mee. Nu hoor ik de moeders al zeggen: langer dan 1 seizoen kan mijn kind toch niet de zelfde kleren dragen, dus maakt dat toch niet uit... Het maakt wel uit. Als je eraan denkt, met welke chemicaliën de stoffen bewerkt zijn en dit dan in direct contact met de huid van je baby/kind komt, lijkt het toch al wat minder... Maar vooral het menselijke aspect - wees je ervan bewust: iemand betaald altijd de prijs! En als jij het niet bent, dan is het iemand anders... misschien dat onderbetaalde kind aan het andere einde van de wereld, wat in plaats van naar school te mogen gaan of kind te mogen zijn, kleren onder onmenselijke omstandigheden maakt. Omdat wij het zo leuk vinden om kleren voor een paar € te kopen en er meestal nog trots op zijn...
fast fashion 2jpg
74572667_2382467778636564_4783987917225721856_o2jpg

Het zijn niet enkel de geldwolven en de mode-industrie, die hier iets aan kunnen (en dringend moeten) doen, het zijn de consumenten, jij en ik. Wij bepalen zelf waar we kopen. Koop je het t-shirt van 5€ en steun je deze zogenoemde fast fashion met alle gevolgen vandien, of koop je lokaal en duurzaam - jouw keuze. Eigenlijk weten we allemaal hoe het werkt, iedereen heeft al eens beelden gezien of over de ingestorte kledingfabriek met 1100 doden gehoord - en toch doen we er niets aan, toch sluiten we ons ogen, laten dit gebeuren en blijven fast fashion kopen... Op het internet vind je er heel wat info over (zoek op o.a. fast fashion, sweatshop), op deze link kan je een leuke site hierover vinden, ook met de trailer van de 'must see' film over dit thema The True Cost.
fast fashionjpg
Ik heb een keuze gemaakt en dit voelt zo ontzettend goed. Ik let erop, waar ik mijn kleren koop. Ja, het is duurder, maar ook: ja, je merkt en voelt het verschil. Ten eerste: mijn kleren zijn niet meer schadelijk voor mijn huid of de natuur. Ook telkens dat je 'goedkope' kleren wast, gaan microdeeltjes van deze kleren af en komen in het water terecht. Ten tweede: de kwaliteit is voelbaar beter. Ik moet minder wassen en kan mijn kleren langer dragen. Ten derde: je steunt de uitbuiterij van mensen in een moeilijke situatie niet. En eigenlijk hebben we meestal veel te veel kleren in ons kast, dit is toch ook helemaal niet nodig. Dit word ons vooral 'opgelegd' door de maatschappij en de mode industrie omdat ze hieraan natuurlijk verdienen.
Nu moet ik toegeven, dat het echt en enorme uitdaging is, een winkel te vinden, waar niet made in China of Bangladesh op het etiket staat. Ik ben dan ook super blij, dat ik enkele jaren terug een bijzondere dame heb leren kennen, Fina Vanbuel. Niet enkel dat het gewoon een verrijking is met Fina om te gaan, is ze ook de eigenares van Bamboo Belgium. Duurzame kleren van bamboe, geproduceerd in Portugal onder echt faire voorwaarden en ook nog eens super mooi, zacht en comfortabel - goed voor jezelf en het milieu. Meer info vind je op haar website :-) 
Verder is het een hele slechte gewoonte van ons mensen geworden, dat alles 'nieuw' moet zijn. Tweedehands kan je ook mooie en goede kleding (niet enkel kleding natuurlijk) vinden (en veel geld besparen t.o.v. nieuwe duurzame kleren). Het is niet dat mensen enkel kleren weggeven, omdat deze verbruikt zijn. Veel mensen geven hun kleren ook om andere redenen weg: ze passen niet meer door gewichtsverlies of -toename, het was een miskoop etc. Voor mezelf heb ik in tweedehandswinkels al een paar toffe kledingstukken kunnen kopen, voor mijn dochter maak ik veel gebruik van tweedehandskleren. Voor haar krijg ik ook veel kleren van de dochter van een vriendin. Mijn dochter vind het geweldig te 'home shoppen', als weer een zak met een lading 'nieuwe' kleren in haar kamer staat.
 
Waar ik me helaas ook lang helemaal niet bewust van was, is hoe slecht haartjes verven eigenlijk is. De gevaarlijke chemische stoffen die in haarverf kunnen zitten (zelf die van dure salons) kunnen kankerverwekkend zijn. Dit is nu en heel beknopte uitleg, maar wie er meer over te weten wil komen - het internet staat vol met artikels hierover. De laatste jaren heb ik mijn haarverf in de bio winkel gekocht omdat ik ze zelf verf. Ik heb verschillende kleuringen uitgetest en tot nu toe vond ik het merk Natuurtint voor mij het beste. Het is nog niet wat het moet zijn, maar toch al een pak beter dan de andere chemische kleuringen.
Ontzettend blij was ik dan ook, toen ik 'in het groenste kapsalon van Limburg' terecht kwam: La gare du haar. Claudia is niet enkel een heel plezante persoon, ze knipt mijn haartjes geweldig goed en vooral: gebruikt enkel natuurlijke, duurzame producten. Shampoo, conditioner, verzorging & co: alles natuurlijk - niet enkel de inhoud, maar ook de verpakking - helemaal mijn goesting. 

Het derde thema wat ik hier wil aanspreken is een persoonlijke kleine 'verslaving': lippenbalsem. Dit gebruik ik heel vaak, al heel lang. Maar ook hier kunnen er heel wat chemische stoffen inzitten - en deze slikken we direct in. Daarom ben ik al naar natuurlijke lippenbalsems overgeschakeld maar een ding stoorde me nog altijd: de verpakking. Ik kan niet zeggen hoe blij ik was, toen 'Le papier' op mijn pad is gekomen. Lippenbalsems en lippenstiften, bio, vegaan & natuurlijk, verpakt in papier en karton. Ze ruiken lekker, verzorgen goed, zijn natuurlijk & fair geproduceerd en er blijft tot op een beetje papier geen verpakking over - beter kan niet. Deze lippenstift maakt mijn natuurlijke look helemaal af.

Ik heb mijn eerste home party in de natuurlijkste versie van mezelf gegeven: haartjes geknipt en geverfd in het groenste kapsalon van Limburg, mijn outfit (top en rok) zijn bamboe kleren van Bamboo Belgium en lippenstift van Le papier. Ik voel mezelf hier ontzettend goed mee en de mening dat duurzaam en ecologisch niet of minder mooi is kan ik dus absoluut niet delen :-) Het kan ook anders dan fast fashion, solden shoppen, goedkoop, veel, altijd nieuw - en dit voelt ook nog eens zo ontzettend goed (letterlijk & figuurlijk).