Openingsuren thuiswinkel: Voorlopig op afspraak

Eynderweg 36

Helchteren

België

3530

+32 (0) 496690792

Spaghettisaus

Spaghettisaus

Voor ca. 6 personen:

  • eventueel uien (1 tot 2) en look (2 tot 3 teentjes)
  • gebruik je geen ui en look: gember en kurkuma in de plaats (ca. 1cm of meer)
  • wortelen (3 tot 5)
  • paprika (1 tot 2, enkel rode of 1 rode en 1 gele)
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • witloof (1 tot 2)
  • bleekselder (1 tot 2 stengels)
  • shitake paddenstoelen of kastanjechampignons (1 of 2 handen vol)
  • biologische gepasseerde tomaten in glazen fles (1000ml)
  • biologische gistvrije groentebouillon (b.v. van Rapunzel)
  • kruidenzout van Herbamare
  • komijn (1 tl)
  • mespuntje cayennepeper (niet te veel want pikant)
  • snufje himalaya zout
  • peper
  • eventueel plantaardige room (b.v. haverroom), havermelk kan ook
  • vers als het kan, gedroogd kan zeker ook: een beetje tijm, rozemarijn, oregano en zeker een goede hand vol basilicum en peterselie (je kan hierin variëren of sommige weglaten naar smaak/wat je beschikbaar hebt)
  • glutenvrije pasta (b.v. linzen pasta of bruine rijst pasta)
  • kaas naar keuze, ik gebruik de vegan geraspte kaas
  • vetstof: kokosolie of olijfolie die je mag verhitten

Nodig: blender/food processor of groentesnijder, grote pan of wok, rasp

Bereiden: Was alle groentjes en snijd in grove stukken.
Schil de ui en de look, was de gember en de kurkuma. De gember en de kurkuma kan je nu al raspen (met schil). Werk je met verse kruiden: snijd deze heel fijn met een scherp mes, snijd ze met een schaar klein, of hak ze in een food processor of blender. Zet even opzij.

Ik gebruik graag de hak functie van mijn blender om alle groentjes fijn te hakken, maar je kan dit natuurlijk ook manueel doen of met een groentesnijder.

Gebruik je ui, hak deze eerst fijn en dan de wortelen.

Zet de pan/wok op een laag vuur, doe een beetje vetstof erin en stoof hierin de uien tot ze glazig zijn. Voeg dan de geraspte gember en kurkuma erbij en laat heel kort mee stoven (een minuutje ca.). Voeg als nodig een beetje vetstof bij en doe de gehakte of fijngesneden wortelen erbij. Even roeren en deksel erop. Je kan als gewenst nu ook de look (of een deel) toevoegen. Af en toe roeren, indien nodig een klein beetje vetstof toevoegen.

Zet het water voor de pasta op.

Hak/snijd ondertussen de aubergine (met schil), de courgette (met schil) en de bleekselder fijn en voeg aan de pan/wok toe, als de wortelen al iets zachter zijn. Even roeren en terug deksel erop. Hak/snijd ook de rest van de groentjes fijn (paprika, witloof, paddenstoelen) en voeg toe. Even roeren en terug deksel erop. Heb je nog look over, kan je deze nu toevoegen. Voeg nu ook je kruiden toe (beetje himalaya zout, beetje peper, een mespuntje cayennepeper, beetje komijn, beetje bouillon, wat kruidenzout). Heb je geen verse kruiden kan je nu ook de gedroogde kruiden toevoegen en goed roeren (beetje tijm, rozemarijn, oregano en wat meer basilicum en peterselie). Afhankelijk wat je in je keuken hebt staan en zelf lust, kan je de kruiden variëren of sommige weglaten.

Afhankelijk van de kooktijd van je pasta kan je deze aan het kokend (gezouten) water toevoegen en al dente koken.

Als alle groentjes beetgaar zijn, voeg je de gepasseerde tomatensaus toe. Gebruik als gewenst een beetje plantaardige room/melk of gewoon een beetje water om de glazen uit te spoelen en de saus wat smeuïger te maken. Proef en kruid bij als nodig.

Als je saus begint te koken kan je de verse fijngehakte kruiden toevoegen als je niet al de gedroogde kruiden toegevoegd hebt (beetje tijm, rozemarijn, oregano en zeker een goede hand vol basilicum en peterselie). Laat de saus met de verse kruiden maar heel even opkoken en haal de pan/wok dan van het vuur. 

Giet je spaghetti af, voeg er eventueel wat olijfolie aan toe dat ze niet aan elkaar plakken.

Doe er een beetje spaghetti op het bord en vooral heel veel saus, als gewenst nog wat extra verse peterselie + eventueel wat (vegan) kaas erover en smullen maar.

Dit is echt een grote portie, waardoor ik meestal nog 1 à 2 kleinere potjes (ca. 200 ml) met saus  kan vullen en in de diepvries zetten als saus voor op mijn havermout spinazie pizza.

Dit recept is nu volledig vegan. Je kan als gewenst natuurlijk ook biologisch rundergehakt (ca. 100gr per persoon) naar smaak afkruiden (peper, himalayazout, komijn) en kort na de ui toevoegen en meebakken.